Dala Gymnasistförening
Nuvarande äldre styrelse består av:
Ordförande Hilda Hedin
Vice Ordförande Matthias Johansson
Sekreterare Tuvalie Hellström
Vice Sekreterare Isak Lundberg
Skattmästare Alvin Erikhans
Vice Skattmästare Louise Skoglund
Webbredaktör Emil Andersson
Vice Webbredaktör Bella Holm
Inköpsmästare Lisa Schnürer
Vice Inköpsmästare Hampus Uhlin
Kulturmästare Alfred Pettersson
Vice Kulturmästare Isa Törnqvist
Galderfotograf Emma Bridgeman-Williams
Arkivarie Erik Westberg
Chefstecknare Sofia Wallfeldt
Sångfågel Edvin Wiklund
Dala Gymnasistförening (DGF) bildades år 1868 med syftet att ”jemte spridandet af en sedlig anda inom Läroverket, bereda föreningens medlemmar en angenäm och nyttig förströelse”.
Sedan dess har DGF förändrats och växt, och står idag kvar som Sveriges äldsta och enda gymnasistförening. DGFs uppgift är att bevara och främja positiv utveckling bland de studenttraditioner som har vandrat genom många generationer i Falun. Vi arbetar aktivt året om med fokus på den eventfyllda studentveckan som äger rum andra veckan i juni varje år. En tid som bjuder på allt från mösspåtagningscermoni på Stora torget till studenttåg genom Faluns stadskärna och slutligen den vackra studentbalen.
Föreningen har även som uppgift att varje år samarbeta med ett företag vars huvudsakliga arbete är att utveckla och sälja studentmössor. Tack vare dessa samarbeten har vi kunnat försäkra att Faluns studenter fått sina studentmössor levererade av högsta kvalitet, till de förmånligaste av priser.
Föreningen består av två aktiva styrelser bestående av elever i årskurs 2 och 3. En äldre styrelse och en yngre styrelse (även kallad fanborgen). Varje styrelse består av 16 poster och omfattar Ordförande, Vice ordförande, Sekreterare, Vice sekreterare, Skattmästare, Vice Skattmästare, Webbredaktör, Vice Webbredaktör, Inköpsmästare, Vice inköpsmästare, Kulturmästare, Vice Kulturmästare, Galderfotograf, Arkivare, Chefstecknare och Sångfågel.
Styrelserna fastslås vid ett årsmöte som sker en gång om året på ordförandes inbjudan. Där slås även stadgarna för föreningen fast.
Balen sker lördagen före studentveckan, och brukar börja med att studenterna, eller som man sade förr; Abiturienterna samlas i Läroverksparken för mingel.
Fanborgen bildar sedan, tillsammans med de festklädda studenterna ett långt tåg, och sedan går man gemensamt upp till Regementet och Dalasalen, där balen hållits de senaste åren. Andra år har balen hållits på Magasinet.
Balen hålls, och det bjuds på trerätters middag samt liveunderhållning i form av sällskapsmusik, och senare under kvällen även DJ.
Då balen är över fortsätter traditionerna med att man återigen gemensamt tågar, denna gång till högtäkt. Studenterna skall bära med sig en sten som skall symboisera hur stor deras skolbörda varit. Symboliskt skall man slänga av sig bördan på en stor stenhög, och sedan bjuder DGF på vickning.
Fredagen under studentveckan är det äntligen dags för STUDENTEN!
Efter utspringen på respektive skola, är det dags för flakåkning. DGF tar emot ekipagen vid Fisktorget och får alla studenter att samlas vid fontänen utanför rådhusgården.
När alla studenter hoppat av flaken, leder Fanborgen den traditionella studentparaden genom Falun.
När paraden åter når Stora Torget åker studenterna hem till sina mottagningar, ofta i fina bilar som dagen till ära fått parkera på torget.
DGF rekomenderar att en mottagning som hålls i Falun med fördel kan börja kl 16:30/17:00, för att undvika stress och med tanke på trafiken som brukar vara i Falun på studentdagen.
Mösspåtagningen sker måndagen på studentveckan, och brukar traditionsenligt börja med att alla studenter går rännstensgången, som Fanborgen leder.
När studenterna når Stora Torgets södra hörn i korsningen Falugatan-Holmgatan bjuder traditionen dem att offra en slant till Underjordens Gudar. Myntet skall hellst vara från studentens födelseår.
De hoppar på ett ben fram till brunnen som finns där, läser en dikt på latin som lyder: Diis Manibus, A censoribus me defentito, Underjordens gudar skydda mif från censorerna. Detta grundar sig i att man som student i början av 1900-talet var tvungen att bli förhörd av censorer innan man kunde få en godkänd studentexamen.
Efter offringen bildar alla studenter en stor ring på torget, och man sjunger sedan gemensamt studentsången. Efter en nedräkningslåt springer ringen ihop och man får äntlingen ta på sig mössan.
På mösspåtagningen är det tradition att bära folkdräkt!